nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

De Muider Hardzeildagen worden steevast het laatste weekeinde van oktober gevaren en zijn altijd een gezellige afsluiting van het zeil- en charterseizoen. Veel botters en tjalken, enkele klippers en 2 lemsteraken meldden zich dit jaar (2023) aan de meet. Bij elkaar een 42 schepen. De aken varen vanwege het snelheidsverschil altijd samen met de klippers een lange baan om de botters en kleinere tjalken heen.
De zeilwedstrijd kenmerkt zich door de gemoedelijke sfeer op het water. Het is dan ook meer een reünie van oudgediende schippers en bemanningen en vrienden dan een echte zeilwedstrijd op het scherpst van de snede.

Misschien dat het daarom aan boord van de LE16 extra goed ging want onder het genot van een hapje en een drankje hadden we ongemerkt maar 16 seconde nodig om overstag te gaan. Het bewijs is er want het staat op film.

Deze editie had een wat merkwaardig verloop want je kon merken dat de organisatie een behoorlijke druk ervoer om de wedstrijden zonder ongelukken te laten verlopen.
De windverwachting voorspelt zaterdag een 6 Bft en vlagerige stoten wind die er een extra 10 tot 15 knopen aan toevoegen. Eenmaal op het water liep het niet zo’n vaart maar indachtig de woorden tijdens het palaver waren er velen die hun grootzeil uit voorzorg hadden gereefd. Het moest immers vooral gezellig en veilig blijven nietwaar.

Zondag stond er nog een beetje meer wind. Reden waarom het wedstrijdcomité de wedstrijd heeft afgelast.
De LE16 is ondanks de windwaarschuwing van Bft 7 toch nog het water opgegaan want onder Muiden, IJburg, Pampus en de eilanden voor Muiderberg vaar je met een zuid tot zuidwesten wind halfwinds onder de hoge wal en dat is ook met veel wind prima te doen. Bovendien werd verwacht dat de wind in de middag zou afnemen dus rond 12:30 zijn we er op uit gegaan. Door het oppertje was er weinig golfslag en hebben we het aan dek droog kunnen houden.
Al met al hebben we prachtig gezeild en …. bleef het tot en met de after sail veilig in de haven droog.

Enfin, vind je het leuk om er bij te zijn laat  het mij tegen die tijd maar weten.

Een relaxte neef tijdens een winddip.

1 Response

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code