nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Trekvogels zijn net zeilers. Je moet dus goed op ze letten want als zij op de vleugels gaan is het prachtig zeilweer.

Het zijn meesters in het routeren. Ga er maar aanstaan om in een paar weken duizenden kilometers, soms van Scandinavië naar Zuid Afrika te vliegen. Om gedurende zo’n lange vlucht de meest gunstige weersomstandigheden te kunnen benutten moet je wel over een feilloos gevoel voor hoge en lage drukgebieden beschikken.
September en oktober zijn de maanden voor de trekvogels om te vertrekken naar warmere en meer voedselrijke oorden.
Zie je grote zwermen trekvogels over trekken dan is het goed zeilweer.

Op een gewone droge oktober dag en een niet al te stevige zuidelijk wind zullen vele trekvogels onderweg zijn.

Bij mooi weer en matige zuidwesten wind zullen de vogels laag vliegen om energie te sparen. Met name graspiepers, houtduiven en gaaien vliegen dan in grote getale over.

Aanhoudende oostenwind zorgt voor enorme aantallen zangvogels die richting kust vliegen. Spreeuwen, koperwieken en andere soorten. Is het bewolkt met af en toe een buitje dan vliegen de vogels laag boven de Oostvaardersdijk (oostkant van het Markermeer). Ook Stavoren is zo’n top plek.

De Gouwzee en dan met name het stuk tussen Monnickendam en Marken is het domein van de kuifeenden maar we hebben er ook zwanen gezien en met een beetje geluk zie je de ganzen vanaf de weilanden overvliegen.

Aalscholvers zijn over het hele Markermeer verspreid en vliegen vaak in grote aantallen laag over het water.

Markerwadden

Als we het dan toch over vogels hebben dan mogen we de Markerwadden niet ongenoemd laten.
Als zeiler en liefhebber van een open Markermeer maak je een spagaat als je aan de Markerwadden denkt maar je kan niet anders dan toegeven dat het een fantastisch stukje nieuwe natuur is. Al met al zijn we er dit jaar al een keer of 15 geweest en het is voor de vogelaar, de wandelaar en de liefhebbers van strand en duinen beslist een prachtig gebied.
Je kan met de lemsteraak LE16 de Markerwadden bezoeken. Zij vaart vanuit Lelystad, Enkhuizen, Hoorn of Volendam naar de Markerwadden.

Gratis Raincheque!

En blijkt het dan toch onverhoopt geen weer te zijn om uit te varen dan is er altijd nog de Gratis Raincheque! voor diegene die nog voor 30 september 2023 een zeildag aan boord van de LE16 boekt.

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code