nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Schipper & Eventmanager

Olaf

Sinds 2001 varen Marja en ik met heel veel plezier met de Lemsteraak LE16 over de Nederlandse wateren.

Wij varen al decennia rond op het IJsselmeer, in Friesland en op het Wad. Zelf praat ik graag over ‘bootjes’, boottrim, matchracen, waarom lemsteraken en al die andere traditionele schepen zijn zoals zij zijn, de omgeving, de paling en al wat er gaande is op en rond het water.

Waarom een traditioneel zeilschip?

Eigenlijk begon de fascinatie voor de traditionele zeilerij rond mijn 18e. Na alles te hebben gelezen over zeiltechniek, boottechniek en alles wat toentertijd met het moderne zeilen te maken had en na jaren zeilen met open boten en als bemanning op diverse (wedstrijd-)jachten kwam ik, geheel overwacht, op een 10m. zeilschouw terecht. En ineens zag ik hoe geweldig vernuftig deze traditionele schepen in elkaar steken.Wat een potentie! Maximaal uitgerust en toegespitst op hun taak en bedoeld om met de kleinst mogelijke bemanning naast het zeilen, in weer en wind, bergen (vis- en vracht-) werk te verzetten. Nu, meer dan 100 jaar later, mogen we daar nog steeds van genieten.

Van dat moment met heel veel traditionele zeilschepen gevaren. Van botter tot klipper en zelfs een schoener en dwarsgetuigde 3-master.

Wedstrijden en Strontrace

Natuurlijk ook vele hardzeilerijen en zeilwedstrijden gevaren.
De mooiste ervaring is en blijft toch dat ik als schipper enkele malen de Strontrace heb mogen varen.
Dat is nu een wedstrijd waar je werkelijk leert zeilen en schipperen. Fantastisch, met 2000kg ‘stront’ van Workum naar Warmond en terug zonder de motor te gebruiken en met slechts 4 man aan boord dag en nacht doorvaren.

Enfin, stap aan boord van de LE16. Ik hoop je iets van mijn enthousiasme over te kunnen brengen.
Maak het mee, je bent van harte welkom.

Olaf

Onze lemsteraak LE16

Zij is in 2001 te water gelaten.
20 December 2000 werd bij SRF te Harlingen in opdracht van ons een begin gemaakt met de bouw van de lemsteraak LE16.
Het begon allemaal een jaar eerder toen wij het idee hebben opgevat om een schip te bouwen.
Na het bezoek aan de jachtontwerper was de keuze snel gemaakt. Het werd een lemsteraak met de lay-out van de visserman, uit pure liefde voor het zeilen en de traditionele zeilschepen.

Waarom een lemsteraak?

Omdat het een oprecht scheepstype is. Robuust, betrouwbaar, snel, moedig, met veel power en heel veel uitstraling. Met veel ruimte voor familie en vrienden. Ideaal voor recreatieve tochten maar ook voor het zeilen van wedstrijden op het scherpst van de snede. Natuurlijk heeft de ontwerper gebruik gemaakt van de laatste kennis. Het schip is zeiltechnisch volledig geoptimaliseerd en heeft benedendeks alle modern comfort. Een echt zeilschip dus dat juist voor het IJsselmeer, Wad, Zeeuwse stromen en zelfs richting Oostzee bij uitstek geschikt is.

Chronologisch

2001-Present
Schipper lemsteraak LE16
2015-2016
Schipper 3-mast schoener
2017-Present
Inval Schipper grote Zeilschepen
2002-2014
Eventmanager. Evenementen op & rond het water
2015 - 2016
Schipper 3-mast schoener
2016 - heden
Schipper Lemsteraak LE16 en inval schipper op de zeilcharterschepen

Contact Info

Telefoon: +31 (0)6 51525173
Email : olaf@LE16.nl

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code