nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

11/11/2024; KNRM 200 jaar onze redder in nood

De KNRM, voluit de Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij is 11 november 1824 opgericht en is op het water nog steeds onze enige echte redder in nood. Komend jaar, het jubileumjaar gaat er van alles gebeuren.
Het boek “Redders op zee” getuigd van hun tomeloze en onverschrokken inzet. Doneer Euro 200,= of meer en je ontvangt een exemplaar. De link brengt je rechtstreeks naar de KNRM donatie pagina of ga eerst naar de homepage van de KNRM.

Wat nu pas echt tot mij doordringt is dat de KNRM geen enkele financiële ondersteuning van de overheid krijgt. Het is op en top een organisatie die drijft op de vele vrijwilligers en bijdrage vanuit de maatschappij. Eigenlijk onvoorstelbaar als je bedenkt hoe belangrijk de KNRM is.
De KNRM is in 1824 opgericht na een oktober storm, een beetje zwaardere storm dan die van afgelopen donderdag (2 november 2023) waar heel modern Nederland al van in rep en roer was maar dat terzijde. Veel redders verongelukten toentertijd omdat de door de staat beschikbare gestelde roeireddingboten naar de mening van een groep notabelen niet voldeden ofwel onvoldoende veilig waren.

Notabelen zetten KNRM op

De notabelen besloten dat de (nieuwe) Redding Maatschappij een particuliere organisatie moest worden die zonder overheidssubsidies met de beste reddingboten, veiligheidsmiddelen en opleidingen en met de hulp van louter vrijwilligers hun reddende werk zouden voortzetten. En zo geschiedde, anno 2023 is de KNRM voor iedereen nog steeds de enige redder in nood op zee en dat louter en alleen met steun van professionele vrijwilligers en de bijdragen van donateurs en bedrijven.

KNRM schipper aan boord

Toevallig had ik afgelopen zondag een van de schippers van de reddingboot aan de noordzijde van Terschelling aan boord. De Muider Hardzeildagen waren vanwege de harde wind afgelast maar wij zijn er met de LE16 toch nog even op uit gegaan. Nu ben ik veel op het water en als het er op aankomt weet ik dat ik mijn mannetje sta maar ik weet ook dat het op zee toch nog een graadje erger is en weet ook dat de KNRM vrijwilligers toch echt van een ander kaliber zijn. Respect.

KNRM kerstactie

Enfin, er is ook een KNRM-kerstactie met leuke cadeaus en prachtige kerstkaarten.

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code