nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Vissersbond tegen zonnepanelen op het IJsselmeer

De Vissersbond stelt faliekant tegen de komst van zonnepanelen op het IJsselmeer en de Noordzee te zijn. De bond is wel voor zonneparken op zandwinplassen, waterbassins en baggerdepots die ‘niemand in de weg liggen’.

Eerder dit jaar werd in de energieverkenning over het IJsselmeer duidelijk dat er in het IJsselmeergebied ruimte is voor vele duizenden hectare zonnepanelen in de vorm van zonnezandbanken en zonne-eilanden. Plannen om drijvende zonneparken op de Noordzee en het IJsselmeer te realiseren stuiten de Nederlandse Vissersbond echter tegen de borst. ‘Waar houdt de ruimtehonger op? Wij merken dat overheid en bedrijfsleven te snel denken dat de wateren een niemandsland is, waar makkelijk naar uitgeweken kan worden’, stelt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. Hij wil dat eerst alle mogelijkheden op het land – daar waar men geen flora, fauna en andere beroepsgroepen tot last is – benut voor de uitrol van zonnepanelen.

Gemeenteraad tegen plannen
Dat de Vissersbond nu in actie komt is niet zonder reden, actuele aanleiding is namelijk de gemeente Súdwest-Fryslân heeft een aanvraag voor een tijdelijke proefopstelling van een kleinschalig zonnepark op het IJsselmeer gehonoreerd. Dit gebeurde ondanks een eerder door de gemeenteraad aangenomen motie om zonneparken en windmolens in en rondom het IJsselmeer te weren.

Pilot Sunfloat
Sunfloat wil voor de periode van ruim 1 jaar een proefopstelling plaatsen voor een drijvend zonnepark nabij Breezanddijk aan de Afsluitdijk. Het bedrijf wil meetgegevens gaan verzamelen om zo te kijken wat de beste opstelling is voor permanente zonnepanelen en hoeveel invloed de objecten hebben op de omgeving van onder meer dieren en planten.

Dit artikel is geschreven door Wouter van Dusseldorp in zijn Zeepost.

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code