nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Natuurmonumenten & CS polderen Markermeer tot nationaal natuurpark

Pas op want hier sluipt in de tekst ook af en toe een opinie!
Want is het inpolderen van het Markermeer wel een goed idee van Natuurmonumenten & cs of niet. En gaat het hen daadwerkelijk om natuur en open water of om commercieel gewin.

Positief is het dat de randen van de Houtribdijk en die van de dijk aan de oostzijde van het Markermeer een meer natuurlijk karakter krijgen. En als de Oostvaardersplassen een ruime natuurlijke verbinding met het Markermeer krijgen zou dat helemaal top zijn.

Het nieuwe Nationale Park strekt zich uit van Enkhuizen tot aan Almere en bestaat nu 1 jaar. Tot zover gaat het goed.
Echter! Het dit nieuwe Nationale Park wordt Nieuw Land genoemd en wordt ‘door-ontwikkeld’. “What’s a name” zullen vele zeggen maar Nieuw Land wringt! Dat betekend inpolderen maar. En dat is nou net niet wat de gebruikers van het Markermeer willen. Het nog open, vrij bevaarbare karakter moet juist tegen elke prijs bewaard worden. Leeg moet het blijven en het Markermeer moet nog woest kunnen worden en ruig kunnen zijn. Dat is ook natuur en prachtig.

Fantastisch dan kunnen we weer bouwen

riep iemand van Natuur Monumenten

Dus vooral niet omringen en volproppen met windmolens, zonneparken en commerciële uitspanningen.

“Fantastisch dan kunnen we weer bouwen” werd direct geroepen en enkele tellen later snel aangevuld met “geen woningbouw maar landhuizen met landerijen”. Maar ja hoe kan het zijn dat Natuurmonumenten zelfs al huisjes laat bouwen op de Markerwadden om bezoekers te laten overnachten!! En kom je met een boot dan moet je evenzo in de geldbuidel tasten want gratis is een bezoekje niet.
Dus vraag ik mij af; Wat willen Natuur Monumenten & cs? Ruim water of een randmeer omringd door campings of exclusieve oorden met safari tripjes. In ieder geval zal de “beschaving” en de stad weer oprukken, wordt het drukker en drukker en klinkt het allemaal erg commercieel. 

Note 1: We blijven genieten van wat er is en hopen nog vele jaren op ruim water te kunnen varen.

Note 2: Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland, samen met Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Het Flevo-Landschap, Gemeente Almere, Gemeente Lelystad, Rijkswaterstaat en Waterschap Zuiderzeeland. Met elkaar willen zij dit avontuurlijke natuurgebied beheren en verder ontwikkelen.

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code