nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

25 t/m 27 oktober 2019

We blikken even terug op de drukste Hardzeildagen ooit en nemen de communicatie aan boord onder de loep en zullen de passagiers die elk jaar in grote getallen aan boord verschijnen worden ontleed. Dat en nog meer in dit nieuwsbericht over de Muider Hardzeildagen.

Note: de Muider Hardzeildagen zijn ooit opgezet om het charterseizoen af te sluiten. Nu is het meer dan dat; een reünie, want veel oud schippers en maten stappen aan boord van de huidige vloot tjalken, klippers, lemsteraken, botters en skûtsjes.


1978 De schippersband

Schippers, zeilmakers en maten werden aangevoerd door het enthousiasme van Gerrit Portengen en de multi-muzikant en schipper Willem “Trekkast” van de Liberté


Het grootste Platbodem-evenement

De onderstaande tekst is van Leon Rutten. Organisator Muiderhardzeildagen

MUIDEN- Muiden is dit weekeinde weer in de greep van de Hardzeildagen, het grootste platbodemevenement van Nederland, waarmee de schippers traditioneel het einde van het charterseizoen van de bruine vloot op het IJsselmeer vieren. De organisatie verwacht ongeveer 200 schepen aan de start, wat tot gevolg heeft dat twee- tot vierduizend man scheepsvolk Muiden voor een paar dagen tot hun domein zullen rekenen.  (bron:Nieuwe Weesper 1987)

Hier begon het artikel mee over de Hardzeildagen in 1987 het jaar waarop de omvang van het evenement te groot werd. Aan de start verschenen maar liefst 185 schepen. Dit was uiteraard een prachtig aantal. Echter bracht dit met zich mee dat uit de gehele omgeving mensen naar Muiden kwamen om wat van de sfeer in het vestingstadje op te snuiven en een glimp van het kolossale wedstrijdveld op te vangen. Hierdoor ontstonden er files op de Hollandse brug en Vechtbrug. Ook het feest kwamen te veel mensen op af. Helaas ook mensen die niet begrijpen hoe je je moet gedragen op een feest. De bierleidingen van de tap op de feestlocatie werden doorgesneden en daarmee ook het bestaan van de Hardzeildagen zoals die in 9 jaar tijd waren uitgegroeid tot een evenement met spectaculaire proporties.

Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, het jaar daarop werd in het geheim door oa. Rooie Gerrit toch een Hardzeildagen georganiseerd. Onder de naam de alternatieve Hardzeildagen bleef het evenement bestaan. Maar dan wel terug naar de basis. Een zeilwedstrijd voor charterschepen met in de avond een gezellig feest voor scheepslui en bootgasten. 

Passagiers Muider Hardzeildagen

Charterschepen kunnen niet bestaan zonder passagiers. Deze zijn nodig voor uiteraard de financiële ondersteuning van de schipper en zijn maat. Ook zijn ze onmisbaar voor allerhande taken zoals het zwaard draaien, koffie zetten, de bakstag in de knoop maken en fenders net naast de paal houden. Iedere passagiers is natuurlijk anders, of toch niet? 

Veel passagiers zijn in te delen in een categorie. Hieronder zijn er een aantal voorbeelden genoemd. 
Laten we beginnen met “de spookpassagier”. Deze persoon, meestal vrouwelijk, komt pas tot je aandacht aan het einde van de dag als de gasten het schip weer verlaten. Dan is er vaak een persoon waarvan je dan denkt “huh zat jij ook aan boord”. Dit gebeurd meestal in het voor- of najaar op een frisse dag met wat meer wind. Dan is er de passagier die hier eigenlijk wel de tegenhanger van is. Namelijk de “ik zou graag willen dat je nu een weggaat van het achterdek passagier”. Deze persoon, meestal mannelijk, komt bij het uitvaren als de maat net heeft gevraagd of de mensen willen helpen met de fenders binnenhalen naar het achterdek om daar de bekende vragen af te vuren op de roerganger. Vragen als “wat doet u in de winter?”, “is dit uw boot?”, “wat kost nou zo’n boot?” of “is dit uw vaste baan?”. Gelukkig zijn er ook nog de “zorgzame moeders”. Dit zijn mensen, meestal vrouwelijk, die zorgen ervoor dat iedereen het naar de zin heeft. Maken koffie en broodjes, en zorgen ervoor dat de soep vlak voor de gijp klaar is. Maar geen zeiltocht is compleet met de passagier die gegrepen wordt door de wind en het water tijdens het zeilen op een platbodem. Dit kan elke persoon zijn, van modepopje tot basisschoolleraar. Deze persoon komt ongemerkt aan boord observeert de handelingen van de maat, wil het liefst de hele dag sturen (en kan dat ook) en zal ongeacht de weersomstandigheden geen moment van de vaartocht willen missen. Uiteraard zijn er dan nog een aantal stereotypes zoals het “meisje die het liefst meteen haar tas in het vooronder wil zetten” of “de man met leren zolen die bij aan boord komen direct zegt: hey schippertje waar gaan we naar toe” die behoeven alleen verder geen toelichting.

Passagiers van voor de high-tech jasjes

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code