nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

De Zuiderzeewerken en de manipulatie van de Tweede Kamer

Dit artikel van Jaap van der Zwaag over de Zuiderzeewerken ofwel het ontstaan van het IJsselmeer moet ik wel delen met jullie. Het is immers precies dat ‘nieuwe’ water waar wij, vrijwel onbelast met kennis uit het verleden zo ontzettend graag op zeilen. Het is immers het enige grote water waar onze grotere karakteristieke traditionele zeilschepen tot hun recht komen. Ja, en het Wad natuurlijk en misschien nog op een enkel binnenwatertje.
Maar toch het IJsselmeer en Markermeer zijn uniek in Nederland, in Europa zelfs. Het zijn nog de enige grote binnenwateren waar je nog over één boeg een klap van een paar uur kan maken en die nog enigszins aan de roemruchtige Zuiderzee doen denken. De Zuiderzee waar onze welvaart mee is begonnen.

L’histoire se répète, 


Het IJsselmeer dreigt ten onder te gaan aan het ongeorganiseerd en ongefundeerd volplempen met windmolens, drijvende zonnepanelen, recreatieweilanden vermomd als ‘nieuwe’ natuur. Nauwelijks gehinderd door bezwaren van de gebruikers en het algemene nut van de unieke open ruimte en relatieve vrijheid die het open IJsselmeer en Markermeer met zijn soms woeste water (nu nog) biedt. We moeten het eren, er van genieten en in stand houden zoals het is. Wijds en ongerept.

Wil je mooie vergezichten en bijzondere plaatjes zien? Op Facebook is de groep Vrienden behoud het IJsselmeer actief. Je vindt daar je de mooiste plaatjes van het IJsselmeer, haar kust en alles wat er leeft.

Jaap van der Zwaag schreef twee boeken over de Zuiderzeewerken; het ontstaan, de plannenmakerij, de politiek, de projectontwikkelaar(s) en de uitvoering van het IJsselmeer en Markermeer.

nog voor de sociale media z’n intrede deed. Zijn artikelen zijn een kleine greep uit die boeken en het lezen waard; alleen al om herhaling te voorkomen.

Het hele artikel van Jaap van der Zwaag is te vinden op de site; https://www.spanvis.com/historie-friesland/de-zuiderzeewerken-en-de-manipulatie

plannen anno 2020

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code