nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Nou ja het beroep dan toch. Fantastisch nieuws want met de opname in de lijst van immaterieel erfgoed is officieel bevestigd en erkend dat een Schipper Bruine Vloot over bijzondere eigenschappen beschikt.

7 December 2023 is het beroep van schipper op de bruine vloot opgenomen in de landelijke Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Genoemd wordt dat hij/zij een alleskunner is en beschikt over specialistische kennis van het schip, nautische vaardigheden, kennis heeft van meteorologie, geografie en natuur en brede management vaardigheden.

Schipper Immaterieel Erfgoed is Zeilende CEO

U leest het goed; naast de te verwachten nautische vaardigheden beschikt deze schipper over brede management ervaring. En terecht want veel schippers zijn niet alleen schipper maar ook pure ondernemers. Naast de vaardigheden en het typisch traditionele vak dat zij beheersen en uitdragen middels de wijze waarop zij met hun gasten varen moeten zij ook hun traditionele zeilcharterbedrijf drijvend houden. Dat houdt veel meer in dan de meeste van ons zich kunnen voorstellen. Het betreft het hele arsenaal van administratie, missie, logistiek, inkoop, personele zaken, investeringen, technische kennis, regels & wetgeving, gastheerschap, marketing & sales enz. enz. Veelal doen zij dat alleen of hooguit samen met een partner.
Het lukt de een beter dan de ander maar de intrinsieke drijfveren van de schippers en hun liefde voor het varen is zo groot dat zij in weer en wind elke dag met hun schepen het tij trotseren.

Het oude ambacht

Veruit de meeste schippers doen het onderhoud aan hun schepen zelf.  Gelukkig weten deze schippers zich ook omringd door een groot aantal vaklui en vrijwilligers die de oude ambachten nog beheersen of geschikte machinerie hebben. Onder die vaklui, trouwens onder de schippers ook,  zijn een klein aantal puristen maar vergis u niet ook die combineren die oude kennis met up-to-date kennis van materialen en technieken. Die ‘oude’ technieken en vaardigheden gaan terug naar het begin van de zeilvaart die ons land groot heeft gemaakt.
Zonder de gepassioneerde schippers van de traditionele (zeil-)vloot zouden die ambachten en daarmee die kennis verdwijnen.

Nu nog de Nederlandse Tallship schippers

Het Immaterieel Erfgoed Nederland spreekt met name over de traditionele zeilvaart op de Nederlandse binnenwateren maar ook op zee varen vele Nederlandse schippers in dezelfde oude traditie over de hele wereld rond. Denk aan de Nederlandse Tallships met hun complexe tuigages waar de schippers serieus unieke kennis van zaken hebben. Ook initiatieven zoals die van een rederij als Terres des Hommes en de educatieve programma’s op de Oosterschelde behoren thuis in dat rijtje.
Uit mijn chartertijd in de jaren ’70 heb ik het geluk gehad op te kunnen varen met de aanstormende schippers talenten die Tallships als de bark Europa (Klaas Gaastra / Robert Vos), de klipper Stad Amsterdam (Pieter Brandjes) en de schoener Noorderlicht (Gert Ritzema en Ted in eigen beheer) aan de vloot hebben toegevoegd. Deze schepen zie je straks weer schitteren tijdens SAIL Amsterdam.

Deze schippers hebben hebben diezelfde gedrevenheid, passie en uitgebreide en diepe nautische kennis als de schippers van de traditionele zeilvloot die nu in de lijst van het Immaterieel Erfgoed Nederland zijn opgenomen.
Pieter en Klaas, voeren in de zeventiger jaren met de blazer TX33 rond. Deze was net volledig op de ouderwetse manier gerestaureerd door Baas Piet en op de oude leest door Pieter en Klaas getuigd toen het schip onderweg naar de Oostzee uitbrandde.
Robert die eind zeventig, begin tachtig zijn eigen kwak VD5 volledig heeft gerestaureerd en Gert (die met mij nog de Strontrace heeft gevaren) die met Ted samen een klipper in de vaart brachten.
Het zijn ook allemaal schippers die van huis uit gewoon op zeil voeren en dat bleven doen. Ook op hun Tallships.

Lees meer op de onderstaande links;

immaterieel erfgoed.
De Telegraaf; Varende monumenten
Waarom een zeilende CEO nog niet zo slecht is voor het bedrijf

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code