nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Expositie ’75 jaar SKS skûtsjesilen’

Expositie ‘Eén grote familie, 75 jaar SKS skûtsjesilen’ toont unieke foto’s van achter de schermen

Gepubliceerd: dinsdag 26 mei 2020 om 22:55 uur op de site https://www.skutsjesilen.nl/nieuws 

Persbericht van Sintrale Kommisje Skûtsjesilen

Geconcentreerde blikken en gespannen gezichten rondom de wedstrijden, maar ook de uitgelaten stemming en een welverdiende borrel na afloop. Het Fries Scheepvaart Museum toont deze zomer de beleving van 14 dagen wedstrijdzeilen met skûtsjes van binnenuit. Letterlijk, want de foto’s die worden getoond zijn grotendeels afkomstig uit de fotoalbums van de schippersfamilies. 

Sietse Hobma, Dicky van der Werf en Jan van Akker

Sietse Hobma, Dicky van der Werf en Jan van Akker | Foto: Ger Dijs

En dat biedt een unieke blik achter de schermen van dit op en top Friese evenement. Zo zien we bijvoorbeeld Berend Mink een borrel inschenken voor de vrouwen op een van de volgschepen, en trappen Peke Wouda en Meindert de Groot van het Súdwesthoek-skûtsje lol tijdens de afwas. Gerhard Pietersma, tegenwoordig schipper op Earnewâld, mag als 10 jarig jongetje al proeven aan zijn toekomst: onder het toeziend oog van pake Albert van Akker zit hij aan het helmhout van het Leeuwarder skûtsje. We zien ook hoe Hattum en Wiemer Hoekstra de rabanden van de Twee Gebroeders van Drachten controleren voorafgaand aan een wedstrijd. De foto’s ademen stuk voor stuk passie, plezier en vooral het gevoel van samenzijn: de skûtsjesilers zijn één grote familie. 

      Berend Mink aan de borrel   

       Berend Mink aan de borrel 

 

 

De tentoonstelling is gemaakt naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). Die is in 1945 opgericht om de wedstrijden voor skûtsjes die her en der door plaatselijke commissies en zeilverenigingen werden georganiseerd, te stroomlijnen. Sindsdien wordt er elke zomer 14 dagen gestreden om het Friese kampioenschap. De schippers en hun bemanningen zeilen op het scherpst van de snede, en het Skûtsjesilen is uitgegroeid tot een evenement van nationale allure. 

Lees het hele bericht op de site https://www.skutsjesilen.nl/nieuws

Note van de schipper; Dit jaar (2020) gaat het SKS Skûtsjesilen niet door vanwege de corona-maatregelen

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code