nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Het ontbreken van een kielbalk, de grote scheg en de gepiekte kont vielen de passanten en schippers op de Jachtwerf Weesp het meest op.

Hoe, wat en waarom werd mij regelmatig gevraagd.
Het korte antwoord;
– geen kielbalk betekent veel minder nat oppervlak, dus veel minder weerstand, dus sneller en bovendien kan het water van de scheg, ook wel loefbijter genoemd beter wegstromen waardoor de scheg effectiever is.
– een grote scheg houdt het schip beter op koers en op hoogte. Het voorkomt dat de kop, die in het water praktisch geen weerstand in de dwarsrichting heeft, wegwaait. Dit maakt o.a. dat volgens het polair diagram de LE16 38graden aan de ware wind kan varen. En dat is hoog voor een traditioneel Nederlands zeilschip.
– de gepiekte kont is een Hoek fenomeen. De LE16 heeft daardoor een achterschip dat naar een s-spant neigt. Op ruimer, dieper water lost zij heel makkelijk het water waardoor de snelheid toeneemt. Je ziet achter het schip een relatief vlak kielzog.

Sterk gepiekte kont van de lemsteraak LE16. Een typisch ‘Hoek’-ontwerp
De grote voorscheg ook wel loefbijter genoemd voorkomt verlijeren of wegwaaien op de kop van de golf

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code