nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Waddenzee ja/nee zelfstandige rechtspersoonlijkheid?

Als de Waddenzee erkent wordt als zelfstandige rechtspersoonlijkheid dan zou zij veel beter beschermd zijn tegen de oprukkende industrialisatie! De wet kan het Wad dan bijvoorbeeld het recht op een ‘natuurlijk bestaan’ erkennen, of, het recht op bescherming, behoud en onderhoud. Lijkt mij een fantastisch idee.

Minister Christianne van der Wal zegt:

Minister Christianne van der Wal (Natuur en stikstof) zegt dat het met de natuur op het Wad niet goed gaat en dat ze meer wil doen om de Waddenzee te beschermen.  Onder andere door het voorzorgsbeginsel te versterken. Anderzijds wil zij kennelijk niet zo ver gaan om de Waddenzee eigen rechten te geven. Zo rapporteren de noordelijke dagbladen naar aanleiding van het Waddendebat in de Tweede Kamer.

In de Volkskrant van 18/1/23 schrijft Laura Burgers (Docent UVA en expert op dit gebied binnen het VN-Netwerk) daarover en legt haarfijn uit welke voordelen het het heeft om de Waddenzee eigen rechten toe te kennen. Het blijkt dat in Spanje de lagune Mar Menor eigen rechten heeft gekregen maar ook blijken er vergelijkbare rechten te zien zijn in andere wetten over rechten in de natuur zoals in Bolivia en Equador.

Zelf vind ik dat het Wad bijvoorbeeld onvoldoende beschermd is tegen commerciële activiteiten. Denk aan de gaswinning en de windturbineparken waar van enkele hun kabels door Schier willen leggen. Natuurlijk kan, nee zal het waarschijnlijk zo zijn dat de bewegingsvrijheid voor commerciële activiteiten fors zal afnemen als het Wad eigen rechten krijgt. Is dat dan erg? Nou ja ik zelf denk van niet. Prima zou ik zeggen. Maar vindt de meerderheid dat ook. Vindt die het misschien belangrijker dat het Nationale Park de Waddenzee haar eigen rechten krijgt en erkent wordt als zelfstandige rechtspersoonlijkheid? We weten het niet. Laat de minister een wetsvoorstel aan de Kamer voorleggen; creëert zij direct duidelijkheid over de strekking en de gevolgen zoals het kabinet die ziet en kan er een concreet democratisch debat in de lijn van ons politieke systeem worden gevoerd en dus een democratische besluitvorming ontstaan.

Enfin, dat zeg ik met een knipoog, het beste is natuurlijk dat het Wad direct eigen rechten krijgt. Punt. Hoef je ook niet al die commentaren te lezen.

Debat van de commissie voor I&W
Omrop Fryslân  Wat zegt het kabinet toe?
Leeuwarder Courant: Toch-kansje-op-rechten-voor-het-Wad

Podcasts; De Schipper vertelt ....!

De 1ste try-out van onze podcast-serie "De Schipper vertelt ....!" is 26 februari 2022 gepubliceerd. Het smaakte naar meer. De Schipper vertelt over het zeilen en varen doorspekt met anekdotes en tips & trucs. Hopelijk beleven jullie als luisteraars er net zo veel plezier aan. Laat het mij weten.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code