nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173
Paling werd in de regeringsperiode van Elizabeth I volop door de Nederlandse vissers naar London geëxporteerd. Zij hadden daar zelfs vlak bij de Tower en de markt een eigen kade.

Nic Compton schrijft er een heel leuk artikel over met de titel;

A Dutch live-cargo barge returns to London

Een mooi historisch verhaal over het belang van de palingexporten en de paling voor de Nederlandse vissers en Londenaren gedurende een periode van meer dan 200 jaar. Nu nog is de inmiddels bedreigde paling van groter belang dan je misschien zou denken. Als icoon van onze binnenwateren maar ook gezien de enorme handel in paling en smokkel van glasaal naar Azie waar de glasaal een delicatesse is. Voor glasaal wordt ergens in de buurt van de Euro 1.000,= p/kg betaald. De smokkel van deze in het wild levende dieren (voor voedsel) is de grootste in de wereld.
Ooit hoorde ik een interview op de radio. De handelaar antwoordde desgevraagd naar het effect van de handel in glasaal op de populatie. Zijn antwoord; ” Het heeft geen effect op de populatie want slechts 3% van de aal komt terug naar de Sargossozee om te paren en wij vissen in die andere 97%.” Je merkte aan alles dat de interviewster de absurditeit van de opmerking niet begreep. Voor haar was na die opmerking de nieuwswaarde naar nul gedaald was.

Maar dat terzijde. Nic Compton vertelt dus een prachtig historisch verhaal met leuke details zoals het feitje dat de palingaken in Engeland in die tijd (1666) werden geregistreerd als vissersboot terwijl er nooit mee werd gevist. Louter vanwege de kosten omdat een vissersboot met een kleinere bemanning mocht varen. Hoe de Nederlanders er voor zorgde dat zij een eigen kade kregen en veel meer

Lees meer over de palingaak WB12 op hun site

Het hele artikel van Nic Compton over de Nederlanse paling in Engeland vind je op de site van Woodenboat.
https://www.woodenboat.com/eels-england

 

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code