nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

De strijd om het Markermeer & IJsselmeer krijgt extra dimensie

In de strijd om het Markermeer & IJsselmeer kregen de polderliefhebbers en (natuur-)bouwers de laatste jaren meer en meer de overhand. Dat gaat veranderen!
Het kabinet heeft aangekondigd dat Nederland haar waterbuffer moet vergroten. De nationale opslagcapaciteit van zoetwater moet dus niet alleen behouden blijven maar zelfs vergroot. Nieuwe eilanden, recreatieterreinen of woonwijken in onze grootste opvangbak (IJsselmeer & het Markermeer) zijn voortaan uit den boze. Zij verkleinen immers het volume van die opvangbak, de regenton zoals het In de brief wordt genoemd.

Natuurlijk kun je met het waterniveau in de opvangbak ‘spelen’. Momenteel is het verschil in waterhoogte minimaal (0 tot 20cm) maar door het kabinet wordt er aan gedacht om dat te vergroten tot +50cm waarbij in de zomermaanden mogelijk het waterpeil dieper mag zakken dan op dit moment

De komende verkiezingen in 2023 zijn daarom best belangrijk. Het zijn immers niet alleen de Provinciale verkiezingen maar ook die van de Waterschappen. En die laatsten gaan over de waterhoogten.

Wil je de brief ‘Water en bodem sturend’ van IL&T aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal lezen stuur mij een mail 

 

Overstroombaar land

Dan is ook nog zoiets als de optie van overstroombaar land. Dat wordt mogelijk geaccepteerd en kan bijvoorbeeld voor het aanleggen van natuurlijk oplopende oevers bij de dijken worden gebruikt. Mijn interpretatie is dat die optie meer voor de rivieren relevant is maar toch niet voor het IJsselmeer & Markermeer. In deze wateren betekent het immers alsnog dat er zandbanken moeten worden opgespoten en dat verkleint net zo goed het volume van de opvangbak. Dat effect kan alleen worden opgevangen door hogere waterstanden in het overgebleven deel en dat stuit op mega grote problemen vanwege de dijken e.d. Anderzijds is een mooie natuurlijke over te verkiezen boven de harde stenen van de dijken.
Nu maar hopen dat als die natuurlijke achteroevers worden aangelegd deze relatief smal zullen blijven.

Bij rivieren gebeurt juist het omgekeerde en treed het water bij een grote aanvoer van water buiten de oevers van de rivier en overstroomt het land. Het beschikbare volume boven het overstroombare land wordt dan op natuurlijke wijze benut. Dat is inmiddels een geaccepteerd middel.

Enfin, goed nieuws dus voor de watersporters en natuurliefhebbers die van het open IJsselmeer & Markermeer houden.

De Schipper (van de Lemsteraak LE16) vertelt is een reeks podcasts over allerlei onderwerpen die iets met varen of zeilen op de Nederlandse wateren te maken hebben.
En passant pik je tips & trucs op over het zeilen en varen of waar je op moet letten als je bijvoorbeeld bepaalde havens aanloopt.
Enfin, hopelijk luisteren jullie met veel plezier en helpt het jullie om met nog meer plezier met jullie eigen boot er op uit te gaan. Laat het mij weten en schroom niet de Schipper vragen te stellen.
Je krijgt rechtstreeks antwoord en natuurlijk zal de schipper daar in de eerst volgende podcast met plezier uitgebreid aandacht aan besteden.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Ga verder met boeking

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code