nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Vismigratierivier in de Afsluitdijk. We kunnen niet wachten.

Pal naast de Kornwerdersluis komt aan de westzijde van de spuisluizen de Vismigratierivier. Dwars door de Afsluitdijk. De ruwe doorbraak is net gerealiseerd en tegen 2024 moeten de vissen van zout naar zoet ongehinderd van de Waddenzee naar het IJsselmeer en vica versa kunnen zwemmen.

De Vismigratierivier herstelt voor een deel wat voor de indamming een natuurlijk verloop was. De zee-armen en mondingen van rivieren die er volop waren zijn immers allemaal verdwenen. Dat heeft enorm veel effect op de diversiteit van de flora & fauna gehad.
Op de site https://www.vismigratierivier.nl/ vind je alle informatie over de voortgang van het project.

Zuiderzee

Ooit was er de Zuiderzee en vonden de migrerende vissen zonder problemen hun weg naar het zoete water. De Afsluitdijk en de vele andere kunstwerken die in de twintigste eeuw de zee-armen hebben afgesloten vormen een niet te passeren betonnen blokkade en gooide definitief roet in het eten voor de migrerende vissen.
De illustere paling is de meest bekende trekvis die daardoor enorm beperkt werd in zijn vrijheid. In het zoete water transformeert de babypaling, de glasaal, namelijk in enkele jaren naar de volwassen paling. Op zijn zoektocht naar zoet water blokkeren de betonnen kunstwerken hem de weg. Eenmaal klaar voor de terugtocht naar zijn paaigebied in de Sargassozee loopt hij direct al bij zijn vertrek opnieuw tegen dezelfde grote problemen op. Helaas vaak ook met dodelijke afloop.

Vismigratierivier

De Vismigratierivier die dwars door de Afsluitdijk het Wad met het IJsselmeer gaat verbinden is dan bij uitstek een geweldige natuurlijk hulpmiddel voor de paling en de andere migrerende vissen om ongedeerd vrij heen en weer te kunnen zwemmen. Hopelijk volgen er meer van dit soort passages.

Wij hopen dat er mettertijd ook goede afmeer mogelijkheden rond de Vismigratierivier zullen worden gebouwd zodat je ook met een zeilboot dit unieke project kunt bereiken en bekijken.

Op de site https://www.vismigratierivier.nl/ vind je alle informatie over de voortgang van het project.

We houden het in de gaten!

De foto is beschikbaar gesteld door de Waddenvereniging ( www.waddenvereniging.nl ) en gemaakt door Feddes/Olthof Landschapsarchitecten

Podcasts; De Schipper vertelt ....!

De 1ste try-out van onze podcast-serie "De Schipper vertelt ....!" is 26 februari 2022 gepubliceerd. Het smaakte naar meer. De Schipper vertelt over het zeilen en varen doorspekt met anekdotes en tips & trucs. Hopelijk beleven jullie als luisteraars er net zo veel plezier aan. Laat het mij weten.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code