nlAdvies nodig? +31 (0)6 51525173

Terschelling; demonstraties Paardenreddingboot KNRM

DATA DEMONSTRATIES PAARDENREDDINGBOOT “SECRETARIS SCHUMACHER “
  • Donderdag 22 juli, strand Oosterend bij Heartbreakhotel, aanvang 19.30 uur en
  • 5 augustus (donderdag), strand bij Paal 8, aanvang 19.30 uur en
  • 19 augustus (donderdag), strand Oosterend bijHeartbreakhotel, aanvang 19.30 uur en
  • zondag 12 september, strand bij Paal 8, aanvang 14 uur.

Lancering van de boot in zee kan alleen mits dat in verband met de branding verantwoord is. Mocht het door de hoge branding niet kunnen dan blijft het schouwspel beperkt tot een droge demonstratie. Wel geeft de KNRM in dat geval een show met de moderne motorstrandreddingboot ‘Frans Hogewind’. Dat was eerder in 2019 één keer het geval.

Roeireddingboot

Terschelling is de vrijwel zeker de enige plaats ter wereld waar een demonstratie  plaatsvindt. De combinatie van mens en dier maakt deze demonstratie uniek. Jaarlijks komen er op de vier demonstraties tien- tot twaalfduizend kijkers af.

Voor de oefeningen en demonstraties van de paardenreddingboot ‘Secretaris Schumacher’ (1900), werd tot voor kort gebruik gemaakt van een geleende vierwielige wagen voor het transport van de paardentuigen, touwen en andere materialen. Aan deze leenvorm kwam een einde en bestuurslid Anne Bergsma slaagde er na enig speurwerk in om op Terschelling een keurige wagen te kopen voor een bescheiden prijs. Gossen Smit en bemanningsleden van de ‘Brandaris’ gaven de wagen een opknapbeurt. Ze staat nu gestald bij de loods van de voormalige museumwerf.

Friese paarden

Vijf of zes spannen paarden trekken de lanceerwagen en die wordt voorafgegaan door vier amazones die eveneens op Friese paarden rijden. Er gaan verder materiaalwagens mee die ook door Friese paarden getrokken worden.

Aan beide kanten van de boot houdt een roeier de paarden dicht bij de boot middels een lijntje aan het hoofdstel van het binnenste paard. Middels sliphaken worden de evenaars losgegooid als de bootwagen ver genoeg in zee is gereden en keren de (natte) paarden met hun menner en begeleider terug naar het strand.

Podcasts; De Schipper vertelt ....!

De 1ste try-out van onze podcast-serie "De Schipper vertelt ....!" is 26 februari 2022 gepubliceerd. Het smaakte naar meer. De Schipper vertelt over het zeilen en varen doorspekt met anekdotes en tips & trucs. Hopelijk beleven jullie als luisteraars er net zo veel plezier aan. Laat het mij weten.

Aanmelden

Bloggersbank Nieuws

De nieuwsbrief van de Lemsteraak LE16 & haar schipper.

Met informatie over Zakelijk Zeilen of Zeilen Zonder Zorgen in je vrije tijd.
Berichten, verhalen en nieuws dat iets te maken heeft met het schip, het vaarwater, zeilen, jullie de opstappers en meer.

Het zou fantastisch zijn als jullie vragen of suggesties hebben voor een artikel. Misschien willen jullie zelfs zelf iets schrijven. Laat het weten of maak een account aan.

Bel gerust tussen 09:00 en 19:00 uur
Scan de code